26 Ocak 2016 Salı

Adalet Yoksa




Adalet Yoksa



Yekta Güngör Özden
5 Ağustos , 2013



İnsan haklarından kaynaklanan “ Adalet ”, hakka uygunluk, hukuka bağlılık, dürüstlükdoğruluk, gerçeğe saygı olarak tanımlanabilir. Bireylere hakkını vermek, haksızlıkları önlemek, suçları yaptırımla karşılayıp suçluları topluma kazandırmak, yansızlıkla sonuca vararak gerçeği saptamaktır. 

Sık sık söylenen “Adalet Devl­tin Temelidir ” sözünü “ Adalet Dünyanın Temelidir ” biçiminde yinelemek tüm insanlık değerleri ve ilişkileri için soylu bir yaklaşım 
açıklamasıdır.

Ulusal bağlamda Adalet devletin, savunma da adaletin temelidir. 

Adaletin gerçekleşmesi sorunu bir devlet için en öncelikli, en önemli, en büyük görevdir. Bu sorumluluğu kurulmasından örgütlenmesine değin özenle yerine getirmeye çalışan Türkiye Cumhuriyeti, Lozan Barış Antlaşması görüşmelerinde hukuk devleti niteliği konusunda büyük uğraşlar vermiştir. 

(İsmet İNÖNÜ, Ankara Barosu Dergisi Cumhuriyetin 50. Yıl Özel sayısı). 

Büyük ATATÜRK’ ün Adalet ve Hukuk konularındaki özdeyiş nitelikli unutulmaz sözleri bilinmektedir.


* * *

Adalet, barışın, erincin, esenliğin, özgürlüğün, eşitlik ve toplumsal yaşamın kaynağıdır, dayanağıdır. Adalet olmazsa hiçbir şey yoktur. Hak da yoktur, özgürlük de yoktur, eşitlik de yoktur, barış da yoktur, namus da yoktur, insanlık da yoktur, güvenlik hiç yoktur, yoktur.. yoktur.. İstenmeyen olayların, saldırıların, dâvaların çoğu adaletsizlik yakınmasının sonucudur. Demokrasinin güvencesi de adalettir. Adaletin güvencesi ise hukuka uygun yasal düzenlemeler le yurttaşların bağlılık ve saygısı, eğitimle güçlendirdikleri nitelikleridir.

İktidar gücü için hukuku siyasallaştırmak adalete yönelik en büyük kötülüktür. Hukuku siyasetin aracı, adaleti de gücü olarak kullanmak adaletsizliktir. Biçimsel yetkiyi kötüye kullanarak, adaleti silâh kılarak devlet gücüyle kabadayılık yapmak adalete ihanettir. 

Adalet, yurttaşlar için, toplum için en önemli güvencedir. 
Onurdur, yüceliktir, soyluluktur. 
Adaletsizlik işkencedir, zulümdür. 
Adaletsizler zalimdir.
Aç kalmaktan değil, adaletsiz kalmaktan korkulmalıdır. 
Adalet, insanlık ve yaşam güneşidir. 


Adalet alanında görev yapanlar kişilikleri, onurları, ahlâk ve bilgileriyle sorumluluklarına yaraşır olduklarını işlem ve kararlarıyla kanıtlayıp belgelerler. 
Duygusal, yanlı, koşullanmış ve önyargılı davrananlar adaletsizlik lekesiyle yalnız kendilerini değil, yakınlarını da sonsuza değin karalar ve lekeler.

İran, Irak-Barzani, İsrail, Suriye, Mısır politikalarını kendi dinsel anlayışıyla düzenleyip yürüten iktidarın maskesi, Gezi Parkı olayları, Mısır’la Libya uygulamaları, PKK’nın Suriye kolu PYD temsilcisinin açıkladığı görüşme içerikleriyle iyice düşmüş, gerçek yüzü daha iyi açığa çıkmıştır. Tüm olumsuzlukların nedeni, adalet duygusunun zayıflığıdır.

Kendisinden çok şey öğrendiğimiz Ord. Prof. Dr. Vasfi Raşit SEVİĞ’in “Adalet, hakikate ve hukuka saygıdır” sözünü anımsatan değerli arkadaşımız Turgut ÖZAKMA­N’ın örnek ilgisine teşekkür ederken iktidarın adaletsizliklerine, bu dönemdeki hukuksuzluklara ses çıkarmayan kimi yandaşların adaletle ilgili yazılarına ne anlam verilmesi gerektiğini okurlarımızın değerlendirmesine bırakıyoruz. Çankaya’nın olağan onamalarının anlamını da…

* * *

Ülkemizde adaletin ne duruma geldiğini, getirildiğini önümüzdeki günlerde daha iyi belirleyecek, anlamına ve amacına uygun değerinin korunup korunmadığını 
saptayacağız. Erkler (kuvvetler) ayrılığının sözde kaldığı gerçeğine çok az değiniliyor. İktidar her şeye, yargıya, bilime, sanata, spora, özel yaşama bile el atıyor. 

Yurttaşların birbirini ihbar etmes­ni, fişleme düzenini getirmeye çalışıyor. İktidarcılar Gezi’den ve Tahrir’den o kadar çekindiler ki tenceretava kafalarına 
inmişçesine tepki verdiler. Başbakan, doğal oluşumları ve birliktelikleri kurgu ve komploya bağlıyor ama Dr. Y. Mimar. Müh. Eriş ÜLGER’in gönderdiğini öğrendiğimiz mektuplarına yanıt veremiyor.

Ne muhalefet partileri birbirine karşı anlayış, ne de Atatürkçü kişi ve kuruluşlar dayanışma içindeler. Dağınıklık her sorunun önünde. 

Özveriyle çalışmadıkça bu iktidardan Kurtulunmaz.

Yekta Güngör Özden
Ağustos 5, 2013


..

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder