10 Aralık 2021 Cuma

ETKİN PİŞMANLIK YASASI VE SALIVERİLEN TERÖRİSTLER.. BÖLÜM 1

ETKİN PİŞMANLIK YASASI VE SALIVERİLEN  TERÖRİSTLER.. BÖLÜM 1



 
       " Memleketin her köşesi bilfiil işgal edilmiş olabilir. Bütün bu şeraitten daha elim ve daha vahim olmak üzere, Memleketin dahilinde iktidara sahip olanlar  Gaflet, Dalalet ve hatta Hıyanet içinde bulunabilirler. Hatta bu iktidar sahipleri şahsi menfaatlerini, müstevlilerin siyasi emelleriyle tevhit edebilirler. 
         Millet, fakru zaruret içinde harap ve bitap düşmüş olabilir. Ey Türk istikbalinin evladı! İşte, bu ahval ve şerait içinde dahi, vazifen; Türk İstiklal ve Cumhuriyetini kurtarmaktır!.." 
         M. Kemal Atatürk



Semra KILINÇ 

Önce, 
ETKİN PİŞMANLIK NEDİR? 

        5237 sayılı yeni Türk Ceza Kanunu’nun “Etkin pişmanlık” başlığını taşıyan ve “Etkin pişmanlıktan” yararlandırılan birçok maddesi olmasına rağmen, biz konumuz gereği şu anda sadece 6. Madde 221 i burada işleyeceğiz..
        Madde 221 - (1) Suç işlemek amacıyla örgüt kurma suçu nedeniyle soruşturmaya başlanmadan ve örgütün amacı doğrultusunda suç işlenmeden önce, örgütü dağıtan veya verdiği bilgilerle örgütün dağılmasını sağlayan kurucu veya yöneticiler hakkında cezaya hükmolunmaz.
        (2) Örgüt üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeksizin, gönüllü olarak örgütten ayrıldığını ilgili makamlara bildirmesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
        (3) Örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmeden yakalanan örgüt üyesinin, pişmanlık duyarak örgütün dağılmasını veya mensuplarının yakalanmasını sağlamaya elverişli bilgi vermesi halinde, hakkında cezaya hükmolunmaz.
        (4) Suç işlemek amacıyla örgüt kuran, yöneten veya örgüte üye olan ya da üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işleyen veya örgüte bilerek ve isteyerek yardım eden kişinin, gönüllü olarak teslim olup, örgütün yapısı ve faaliyeti çerçevesinde işlenen suçlarla ilgili bilgi vermesi halinde, hakkında örgüt kurmak, yönetmek veya örgüte üye olmak suçundan dolayı cezaya hükmolunmaz. Kişinin bu bilgileri yakalandıktan sonra vermesi halinde, hakkında bu suçtan dolayı verilecek cezada üçte birden dörtte üçe kadar indirim yapılır.
        (5) Etkin pişmanlıktan yararlanan kişiler hakkında bir yıl süreyle  denetimli serbestlik tedbirine hükmolunur. Denetimli serbestlik tedbirinin süresi üç yıla kadar uzatılabilir.
        YORUM
        Bu durumda anlamamız gereken; yaptığı işten, hoş olmayan davranıştan, hiçbir baskı görmeden kendi rızası ile yani gönüllü olarak pişman olan ve bu pişmanlığını dışa vurarak bunu ifade eden, hareketleri ile de bunu pekiştiren kişi/ler “Etkin pişmanlık” yasasından yaralandırılmaktadırlar…
        1 Haziran 2005 tarihinde yürürlüğe giren "Örgüt Üyesinin, örgütün faaliyeti çerçevesinde herhangi bir suçun işlenişine iştirak etmemiş olması, örgütte olduğuna pişman olduğunu ve örgütten gönüllü olarak ayrıldığını," (yani yukarıda bahsi geçen “şartları” barındırması durumunda) ilgili makamlara bildirmesi halinde; Türk Ceza Kanunu`nun 221/2 maddesine göre, pişmanlığın etkin, olması kaydı ile, çok sayıda teröristin daha önce de, Habur Sınır Kapısı`ndan geçerek güvenlik güçlerine teslim oldukları biliniyor..
        Haklarında örgüt üyesi olmak suçundan dava açılan PKK`lıların,  çıkarıldıkları ilk duruşmada tahliye oldukları, çoğunluğunun da etkin pişmanlık yasası kapsamında cezai işleme gerek olmadığına karar verilerek dosyalarının kapatılmış olduğu da bilinmektedir..

        Günümüze, bu günkü son gelişmelere döndüğümüzde ise; teröristler hakkında gazetelerden ve televizyonlardan edindiğimiz bilgiler bize; PKK lıların ‘etkin pişmanlıktan’ faydalanmak için herhangi bir talep ileri sürmediklerini gösteriyor..
        Bu durumda T.C.K. da 221. madde de yer alan ve suçlunun "Etkin pişmanlıktan" yararlanmasını sağlayan şartların neler olduğunu, yetkililer bildikleri halde; gelen bu teröristlerin hiç birinin “etkin pişmanlık” şartlarını barındırmadıkları da ortada iken, nasıl olurda teröristler jet hızı ile yargılanır ve serbest bırakılırlar, anlamak mümkün değil! 
        34 PKK lının yargı önüne zorla getirilmedikleri, kendilerinin geldikleri (daha doğrusu Öcalan’ın isteği doğrultusunda gelmiş oldukları) yine kendi ifadelerince söylenmektedir.
        Oynanan tiyatro gereği, gönüllü olarak örgütten ayrılmış görünüyorlar. Ama diğer yandan da, örgütten ayrılmadıkları, örgüte ve sözde liderlerine duydukları saygı ve bağlılıkları yine kendi ifadelerince çarpıcı bir şekilde öne çıkıyor… Yani efendim, “pişmanlık” ile ilgili en küçük ne bir söz, ne de bir davranış yoktur burada! 
        “Etkin Pişmanlık Yasası’ndan” yararlanabilmeleri için, tüm bu şartların oluşmuş olması gerekmiyor muydu?
        “Açılım’ı” başlatmış olanların ve teröristi “öylesine” salıverenlerin, bunların cevaplarını vatandaşa vermeleri gerekmektedir!

        Terörist pişman ise eğer; “pişmanım” demeli…
        Silah bıraktığını beyan etmeli…
        “Kürt halkının lideri Sayın Öcalan” dememeli, aksine; örgüt hakkında güvenlik güçlerine bilgi vermeli…
        “ Öcalan söyledi geldik ” diyemez! (Etkin pişmanlık yasasının gereği, teröristin kendisinin karar vererek gelmesi şartı olduğuna göre...) Sözde lider dediği kişinin emirleri doğrultusunda hareket etmesi demek, O’nu hala amaçları doğrultusunda lider olarak gördüğü ve sözünden çıkmadığını gösterir ki; bu da zaten açılımın içine eder!

2. BÖLÜM İLE DEVAM EDECEKTİR..,,


***


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder